Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   "Casa M" a pornit de…

"Casa M" a pornit de la Edineţ prin şapte oraşe ale R.Moldova

Turneul spectacolului „Casa M”, o piesă de teatru de sensibilizare a opiniei publice privind violenţa domestică, desfăşurat cu susţinerea OSCE, a început ieri la Edineţ, oraş în nordul Moldovei, şi va ajunge în şapte alte oraşe până la mijlocul lunii noiembrie.

Turneul este organizat de Misiunea OSCE în Moldova în parteneriat cu Centrul de Arte Coliseum.

„Violenţa domestică este o problemă socială care afectează multe familii din întreaga lume, iar noi trebuie să acţionăm împreună pentru a preveni şi combate această problemă”, a spus Ambasadoarea Jennifer Brush, Şefa Misiunii OSCE în Moldova. „Am recurs la teatru pentru a aborda problema violenţei domestice deoarece arta s-a dovedit a fi o formă eficientă de comunicare în tratarea problemelor sociale şi sensibilizarea opiniei publice despre acestea. Sunt convinsă că istoriile reale – deşi tulburătoare – vor avea impact asupra publicului”.

„Casa M” este o piesă de teatru în stil documentar care povesteşte istorii reale ale femeilor din Moldova care au supravieţuit la diferite tipuri de violenţă – psihologică, fizică, sexuală şi economică. Piesa a fost scrisă şi regizată de Luminiţa Ţâcu; având în distribuţie actori de la Teatrul Naţional din Chişinău. Piesa a participat la festivaluri internaţionale în Georgia, Federaţia Rusă, Marea Britanie şi România.

Fiecare spectacol prezentat va fi urmat de o discuţie interactivă cu publicul, moderată de actori şi experţi instruiţi în domeniul combaterii violenţei în familie, în timpul căreia sunt distribuite materiale informative.

Turneul prin Moldova, în 2013, al spectacolului social „Casa M”, care are scopul de combatere a violenţei domestice, va încheia proiectul Misiunii OSCE început în 2010.

zp8497586rq